torsdag 8. april 2010

The 48 Hour Film Project

Over 70.000 timer, altså åtte år, gikk i å skape Ringenes Herre trilogien. Paranormal Activity trengte kun en uke, altså 168 timer, for opptak. Men tenk deg hvis du har kun 48 timer for å skrive, filme, redigere og gjøre klar en film. Mer presist: en kortfilm. Umulig? Langt ifra. Ta vel i mot ”the 48 Hour Film Project”.

Prosjektet ble startet av Mark Rubbert i 2001. Han ville rett og slett forsøke å lage en film på 48 timer. Siden den gang har det blitt arrangert over 150 konkurranser verden over der hvor over 130.000 ambisiøse filmskapere har deltatt.

I snitt er det 15 deltakere i hvert filmteam. Oppgaven i konkurransen går ut på å lage filmen ut i fra en rollefigur, et rekvisitt, en replikk og en sjanger som er tilfeldig valgt.

Les mer om The 48 Hour Film  Project.

48.tv legges ut alle kortfilmene som er ferdige og har vært med i konkurransen.

Filmen som blir kåret til den beste i hver by/land konkurrerer med resten av filmene som blir kåret til de beste i sine respektive land.

Målet med prosjektet er å fremme filmskaping og filmskapere. Med en stram deadline er hele fokuset på filmskaperne, kommnikasjonen og samarbeidet i gruppa.

I 2008 fikk en gruppe fra Atlanta utdelt følgende kriterier: en rollefigur som skulle hete Sidney eller Cynthia Vintia som skulle være en meteorolog, en drink og replikken ”What do you mean, we’re out of it?”. Resultatet ble en seks minutter lang Sci-Fi film ”Control” om en alien i menneskekropp som blir betatt av meteorologen og dreper alle mennene hun kjenner.

Se Control på YouTube.

Kortfilmen ”the Gift” vant for beste filmklipp, regi, filmmusikk og birolle da konkurransen ble arrangert i New York i 2009. Kriteriene var en rollefigur Benjamin Grimes med tittelen personlig arrangør, en nøkkel, replikken ” You won’t believe what I just heard” og sjangeren Fantasy. Den syv minutter lange filmen handler om en tre år gammel jente som må passe på lillebroren sin fordi faren sover hele dagen.

Se The Gift på YouTube.

Konkurranseturneen for 2010 har allerede startet. Den gikk av stabelen 12. mars i Nijmegen, Nederland, der vinneren ble filmen "A Way". Prosjektet vil sveipe innom flere land, blant annet Finland, Italia, Australia, Frankrike, USA, England, Canada, Vietnam, India, Kina og Tyskland. Turneen varer i åtte måneder og avsluttes i november i Melbourne.

Men dessverre har ikke prosjektet nådd til Sverige, Danmark og Norge enda.

Allikevel kan du besøke 48.tv og bli inspirert, underholdt og imponert av hundrevis av kortfilmer laget på kun 48 timer.

Hvis du vil stimulere hørselen din kan du høre radioversjonen som gikk på lufta 08.04.10.

1 kommentar: