torsdag 10. desember 2009

Rogers topp-5-liste

Nå skal tiårets beste filmer kåres og i løpet av de siste ukene har du fått servert redaksjonens personlige 5 favoritter inntil vi kårer den ultimate Ti på topp-listen i årets siste program neste torsdag.

Men fremdeles har DU muligheten til å komme med din stemme gjennom din personlige liste over de ti beste filmene fra 2000 til 2009. Kommentarfeltet fungerer ypperlig, e-post er også perfekt - eller send lista di på SMS med kodeord NOVA til 2030.
Alle bidrag teller selvsagt inn på den endelige lista.

I mellomtiden får du her redaksjonsleder Roger Grosvolds liste over filmene han mener er tiårets 5 beste:

5. La Vie En Rose (Olivier Dahan, 2007)
Historien om Edith Piaf er vakkert filmet og iscenesatt samtidig som musikken og sangene underbygger hver minste scene. Men det er Marion Cotillard's gnistrende tolkning av Piaf som virkelig gir frysninger på ryggen. En av de sterkeste og best monterte scenene er der Piaf mottar et budskap som skal kaste skygger over resten av hennes liv. Hun bryter helt sammen, sorgen og hjelpeløsheten lyser av henne der hun løper gjennom en kald og mørk leilighet for i enden av gangen komme ut på scenen hvor teppet går opp og hun står fremfor sitt publikum.
"La Vie en Rose" står for meg som det sterkeste artistportrettet på film det siste tiåret.

4. Wall-E (Andrew Stanton, 2008)
Pixar har siden «Toy Story» (1994) markert seg som de beste historiefortellere innen animasjonsfilm, og med «Wall-E» befestet de sin posisjon ytterligere der man sitter klistret til skjermen hele veien gjennom. Animasjonen er imponerende, men den kommer samtidig aldri i veien for selve historien som er velfortalt, medrivende og inspirerende. Det at man i løpet av filmens første halvtime har så godt som null dialog og like fult makter å formidle er intet mindre enn en genistrek. «Wall-E» både imponerer og gjør deg til et klokere menneske samtidig som den beviser at animasjonsfilm er mer enn «bare» barnefilm.

3. Milk (Gus Van Sant, 2008)
Sean Penn imponerer som den amerikanske politikeren og homoaktivisten Harvey Milk, og under Van Sants regi føles det som om de ulike scenene er ment å skulle gi en videre mening fremfor å skape den der kamera går inn i rollen som observatør, ikke inngriper. Samtidig representerer filmen kampen for like rettigheter samme om det gjelder legning, kjønn, rase eller religion.
Harvey Milk innledet sine offentlige taler med «I'm Harvey Milk and I'm here to recruit you». Når rulleteksten innledes er det vanskelig å ikke føle seg inspirert av Milks historie og livsgjerning.

2. The Lord of The Rings – The Fellowship of the Ring, The Two Towers & The Return of the King (Peter Jackson, 2003-2005)
Når man i retrospekt ser tilbake på filmtiåret 2000-2009 er det umulig å komme utenom Peter Jacksons episte mesterverk av en triliogi som makter bragden å holde på kvaliteten gjennom tre filmer. Samtlige filmatiske grunnelementer sitter grunnstøtt: Alt fra lyssetting, utsnitt og Howard Shores stemningsskapende musikk til skuespillere, klipp og manus. Resultatet er en filmopplevelse av de sjeldne som vil bestå der andre faller fra.

1. Lars and The Real Girl (Craig Gillespie, 2007)
Historien om Lars og dukken hans traff meg på et virkelig dypt nivå og står som en av de mest velspilte, vakreste og sjarmerende filmperler jeg har sett noensinne. Dette er filmen man skal se uten forventninger om noen bestemt sjanger og bare la historien utfolde seg fremfor deg. Det er mye søppel der ute hvor man føler seg tom etter å ha fortært det, og selv om jeg liker å spise søppel innimellom så er det forfriskende å se en film som løfter på humøret og gir deg troen tilbake på menneskeheten. «Lars and the Real Girl» er en slik film, en perle flere bør få med seg.

Er det filmer du mener jeg burde ha plassert annerledes, inkludert eller totalt utelatt? Feel free til å kommentere i vei, og underveis gi oss din liste over de ti beste filmene på novanoir(at)radionova(punktum)no så er du samtidig i konkurransen om å vinne DVD-pakke med filmer fra det siste tiåret.

Sjekk også ut tidligere lister fra redaksjonens medlemmer:
Gøte Strindler Hanne Jakobsen Fredrik Guneriussen Siren LøkaasChristian Teisnes

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar