torsdag 4. februar 2010

Den komplette guiden til å bli en Bollywood-superstjerne

Har du lyst til å synge i en film uten å synge? Har du ønsker om å være en superhelt i en film som egentlig ikke handler om superhelter? Vil du være Bollywoods neste superstjerne? Da ønsker vi deg velkommen til vår offisielle uoffisielle guide til Bollywood-galaksen.
Før vi begynner må jeg understreke at denne guiden er kun for menn og de som ser ut som menn. Det er fordi menn har en mer komplisert vei til å bli suksessfulle enn kvinner som kun trenger å se pene ut. Resten kommer av seg sjæl.

Trinn 1:
Det første du må sørge for er å bli født i en familie som har vært aktive i Bollywood helt siden the great BIG BANG. Da trenger du egentlig ikke å følge resten av stegene heller hvis du vil ha en kortvarig lykke. For med en gang du er myndig vil du få lov til å debutere i en storbudsjettsfilm produsert av din far og regissert av en høyprofilert regissør. Eller kanskje faren din regisserer den selv.
Akkurat det var tilfellet for Hrithik Roshan, som i dag er en av kongene i Bollywood. Han ble superstjerne over natta i debuten sin Kaho Naa Pyar Hai fra 2000, som betyr Say This Is Love. Faren hans, Rakesh Roshan, både regisserte og produserte filmen. Hrithik Roshan er suksessfull i dag fordi han også var veldig flink med å følge opp resten av de stegene som kreves.
Nå er det kanskje litt for sent å bli født, men fortvil ikke. Du har kanskje hørt om Bollywood-stjerna Shahrukh Khan. Han hadde ingen filmfamilie å relatere seg til, men i dag blir han kalt «King Khan».
Det er bare å komme i gang med å delta i hver eneste audition du kommer over. Sjansene dine for å bli valgt vil øke betraktelig hvis du leser videre.

Trinn 2:
Det andre du må gjøre er å pumpe jern. Biceps og magemuskler er veldig viktig i Bollywood. Bare se på storheter som Hrithik Roshan, Salman Khan og Shahid Kapoor. Har du ikke muskler risikerer du å kun få småroller. Men vi er jo ute etter hovedroller. Frykt ikke! Sharman Joshi er en spinkel mann, som har æren av å ha en av hovedrollene i Indias største blockbuster til dags dato: 3 Idiots.
Men hvis du ikke en gang gidder å stå opp fra sofaen for å få litt muskler så er det bare å glemme Bollywood. Du skal øke sjansene dine, ikke minske dem. For det var faktisk superstjernen Aamir Khan som var frontfiguren i 3 Idiots, men Sharmans utrolig dyktige skuespillerferdigheter har gjort opp for fyrstikksarmene hans.

Trinn 3:
Da har vi faktisk kommet til neste trinn i guiden. Skuespill. Selvfølgelig skal du være en god skuespiller. Det skader ikke å være altfor god heller. Overdrive med en tåre eller to eller ta en tre-seksti når noen sparker til deg i en slåsscene. Du kan også hyle og skrike slik at mikrofonen sprenger når du skal vise sinne. DET er god skuespilling det.
Et prakteksemplar på at man feiler uten å ha skuespillingen på plass, er Harman Baweja. Han fulgte både trinn 1 og 2, men feilet i det tredje. Med debuten sin i 2008-filmen «Love Story 2050» var han klar til å bli stjerne. Regissører stod i kø for å få hans signatur, men etter et par filmer skjønte man at han er i stand til å vise like mange følelser som en stor, muskuløs og finpolert stein.

Trinn 4:
I tillegg til skuespilling er dans også en veldig viktig faktor. Synging er faktisk ikke det. Det er bare en myte. Synging er det noen andre som tar seg av. Men dansing er like viktig som muskler. Dansing regnes faktisk som maskulint i Bollywood. Bare sjekk Hrithik Roshans musikkvideo fra filmen Dhoom 2, Salman Khans opptreden i sangen Oh Oh Jaane Jaana fra 1998-filmen Pyaar Kiya To Darna Kya eller Shahid Kapoor i filmen Chance Pe Dance. Muskuløse menn som danser i bar overkopp. That's Bollywood for you. En testet likningsformel på det er som følgende: Acting + bodybuilding + bootyshaking = film-making = money-making = celebrity-dating.
Bollywoods bad boy, Salman Khan, har verifisert dette. Han har datet eks-Miss World Ashwariya Rai og holder nå på med skjønnheten Katrina Kaif som begge er ettertraktede skuespillerinner.

Ashwariya Rai, Salman Khan, Katrina Kaif

Trinn 5:
Apropos, dating. Trinn 5 er din sivilstatus. Dump kjæresten din med en eneste gang. Jenter som ser deg på det store lerretet og forhåpentligvis henger plakater av deg på soverommet må få lov til å tro at du er «tilgjengelig på markedet». Ja, dem må få lov til å tro at dem, selvom dem bor i Nord-Korea, har sjangs på deg. Du skal være fri og frank, min venn. Men hvis du faktisk er gift eller altfor glad i kjæresten din så må du i det minste skifte status til singel på Facebook-profilen din. Også kan du offentliggjøre forholdet ditt hvis du får stjernestatus eller karrieren går rett vest.Det valgte Aamir Khan å gjøre i forkant av debuten sin «Qayamat se Qayamat tak» fra 1988. Han holdt det skjult at han var gift og offentliggjorde det etter at filmen ble en suksess og han ble en superstjerne.

Trinn 6:
Nå har vi faktisk kommet til det punktet der du burde ha begynt å få deg filmkontrakter. Hvis ikke så burde du begynne igjen fra trinn 1. Når filmkontraktene kommer din vei er det veldig viktig å signere flere filmer samtidig. Jo flere filmer du gjør jo større sannsynlighet er det for at du får noen suksesser som du kan skrive på CV-en din.
For å fortsette med suksessraten din er det to veier du kan gå. Det første alternativet er å påstå at du er en «metodeskuespiller». Men du trenger ikke å stresse med det. Det er ikke mye som skal til skjønner du. Hvis du skal spille en blind mann så er det nok med å hjelpe en blind person med å krysse gata. Eller surfe litt på Wikipedia om blindhet. Eller lukke igjen øynene når du sover, for da har du nemlig prøvd å sove som en blind mann. Da kan du stolt si at du er en «metodeskuespiller», the Bollywood-way.
Forøvrig er det kun skuespilleren Aamir Khan som virkelig kan kalles for en metodeskuespiller i dagens Bollywood. Men det er attpåtil flere som går under «Bollywood-varianten».
Hvis dette alternativet, forståelig nok, høres veldig vanskelig ut, så kan du prøve ut det andre alternativet. Hvis du har fått suksess med en viss type skuespilling, rolle og prestasjon. Gjerne som en skrullete, hjernedød og teit rolle, så er det bare å fortsette å gjøre slike roller! Helt til publikum innser at du gjør jo ingenting nytt. Det tar sånn omtrent 10 filmer før det går opp for dem.

Guiden for å bli en superstjerne i Bollywood har kommet til ende. Jeg vil avslutte med et siste tips, og det er at du kan gjerne skifte etternavn til Khan eller Kapoor. Da er du dømt til å få suksess. Hvis du fortsatt ikke får suksess etter denne guiden så er det kanskje fordi du har litt for mange kviser på ansiktet eller at du ikke kan snakke hindi. Ja, hvis du ikke hadde skjønt allerede at det er veldig viktig å kunne hindi så burde du kanskje ha vært en attraktiv jente istedenfor. Da hadde du kommet langt, selv uten hindi.

Hvis du er sliten etter en Bollywood-treningsøkt kan du gå inn på våre sider og lytte til guiden istedenfor, som gikk på lufta 04.01.10.

Usman Chaudhry

1 kommentar: